Христо Иванов: По наше време подобна криза с Търговския регистър не е имало

share

По наше време подобна криза с Търговския регистър не е имало. Възложихме одитна проверка, която показа редица проблеми, които отстранихме. Това каза бившият правосъден министър Христо Иванов в ефира на БТВ.

По думите му централният проблем в България е че целият ред за гарантиране на сигурност, е оставен на инициативата на отделните ведомства. Нямаме централизирана структура, която да се заеме с контрол на базите с данни.

„Всеки проблем, който бъде оставен във времето в един момент води до срив“, подчерта той.

„По наше време ръководството на агенция в края на всяка седмица проверяваше системата, както и дали се е копирала информация. Външна фирма направи цялостен анализ и направи множество препоръки. Абсолютно целият процес беше анализиран. Имаше две резервни хранилища. Стигна се до освобождаване на ръководството. Въпросът е защо три години по-късно след поредицата сигнали, че хардуерът не се поддържа добре, не са се взели мерки. Купен е нов капацитет, но той не е бил монтиран. Защо това не е направено? Никой не може да гарантира сигурността на данните в момента. Аварията е резултат или от умишлено, или от недоглеждане, или от немарливост. Ситуацията вчера беше замазана“, каза Христо Иванов.

Бившият правосъден министър беше категоричен, че г-жа Зорница Даскалова трябва да бъде освободена от работа. „Хората, които са отговорни за всичко това да понесат отговорност, а данните трябва да бъдат гарантирани“.

Водещи новини

Още новини