Шефът на БСК разговаря с бъдещия търговски представител на България в Ирак

  • 15 август 2018 14:51

  • 645
  • 0
Шефът на БСК разговаря с бъдещия търговски представител на България в Ирак
© БСК

Изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев прие, по негова покана, новоназначения ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) в гр. Ербил, Република Ирак, Васил Василев. По време на срещата бяха обсъдени българо-иракските икономически връзки и потенциала за навлизане на български компании на иракския пазар.

Васил Василев запозна Радосвет Радев с актуалната политико-икономическа обстановка в Ирак и, в частност – в автономната област Кюрдистан, като уточни, че все още е налице политическа нестабилност, която гони инвеститорите, но българските фирми се ползват с добро име от предишни периоди и това реноме трябва да бъде капитализирано. Г-н Василев информира, че предстои в края на тази година да бъде сформирано новото иракско правителство след проведените през м. май избори и това ще допринесе за постепенната политическа и икономическа стабилизация на страната. „Който влезне пръв на един пазар, печели. Затова е от изключителна важност българските фирми да стъпят на кюрдския пазар още на този ранен етап на формиране на самостоятелната кюрдска икономика“, каза от своя страна Радосвет Радев.

Според Васил Василев, понастоящем България изнася за Ирак основно хранителни продукти, но съществуват отлични перспективи за българските фирми и в областта на инфраструктурата. Той информира, че международната общност е заделила 30 млрд. долара за възстановяване на Мосул, но това е само първи етап от общото възстановяване на иракската инфраструктура. Въпреки силната конкуренция на турските компании, българските фирми имат добри шансове да се включат в процеса на изграждане на инфраструктурни обекти в Ирак.

Лична амбиция на новия ни търговски представител е да осигури силен български инвеститор за енергийния сектор в Ирак, тъй като страната се нуждае от диверсификация на енергийните си доставки, а сега е силно обвързана с иранския петрол.

„Бизнесът е като водата – прокарва си път по най-малкото съпротивление, затова не е задължително за навлизането на един пазар непременно да се ползва институционална подкрепа, но такава подкрепа никога не е излишна“, каза Радосвет Радев. Той изрази удовлетворение от факта, че един млад, амбициозен човек, с отлични познания на местния език, политика и икономика, отива да работи за българските търговски интереси в този размирен, но интересен пазар. „Ние все още сме в капана на стария поведенчески модел на подобни позиции да се изпращат хора „за награда“, преди пенсиониране, на които не може да се разчита. Нужни са хора като Вас, които да динамизират комуникацията между двете държави и тази динамизация да я прехвърлим към нашите членове“, каза изпълнителният председател на БСК. „Надявам се, че днешната визита не е куртоазна и можем да й придадем практическа стойност, като установим трайна и активна комуникация, в полза на българските фирми и на икономиката, като цяло“, каза в заключение Радосвет Радев.

От своя страна, Васил Василев пое ангажимент да информира своевременно за събития, търговски интерес, търгове и др., които са потенциално интересни за българските компании. Респективно – БСК се ангажира да ретранслира тази информация към своите членове чрез своите комуникационни канали.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
645 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини