ДПС: Правилната реакция на Борисов след евродоклада е да освободи Цветанов

share

Очакваме адекватна реакция на премиера след междинните доклади на Европейската комисия по механизма за наблюдение над правосъдието и вътрешния ред за България и Румъния. Според нас, правилната реакция на премиера е да освободи своя вицепремиер, отговарящ за справянето с корупцията и опазването на обществения ред в страната.

Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Христо Бисеров.  „Не само ще направим коментар на поредния доклад на ЕК а ще припомним нашия коментар отпреди 7 месеца. ЕК направи извода, че изразът на политическа воля е по-скоро евфемизъм, отколкото положителна оценка. Не споменаването на наличие на трайна политическа воля означава оценка за липса на такава. Изразът „трайна политическа воля за продължаване на реформите” е по-скоро евфемизъм, отколкото положителна оценка, пише в позицията на ДПС от юли 2011 г.", припомни той.

Лютви Местан от ПГ на ДПС заяви, че трябва да се следи последователността в позициите на основните политически сили и припомни позицията на ДПС по отношение на юлския доклад на ЕК. „Ако и занапред кабинетът продължава да се самозалъгва и да се крие зад израза „наличие на трайна политическа воля” и не подплати с трайни резултати трайната политическа воля с конкретни резултати по отношение на корупцията. Нямам съмнение, че и този доклад ще бъде прочетен от управляващите така, както дяволът чете евангелието. Този доклад най-сетне трябва разтърси ГЕРБ и да ги извади от състоянието на самодоволство и усещането за самодостатъчност. Днес Румъния е поощрена, за разлика от порицаването на България в този доклад, допълни той. „Точната оценка за България е порицание, което е резултат от работата на определени министри, които правят всичко възможно, за да подчинят съдебната власт на собствената си воля. Според ДПС е необходим сериозен, обективен прочит на този доклад, който да не бъде строго партиен, защото няма по-важна задача от подобряването на взаимодействието на всички власти. Това означава да се намери начин да престанат да пречат тези, които пречат", подчерта Лютви Местан.

Водещи новини

Още новини