Съветът на Европа: Докладът за България е обективен

  • 28 февруари 2012 19:23

  • 710
  • 1
Съветът на Европа: Докладът за България е обективен
©

Съветът на министрите на страните от Евросъюза напълно споделя заключенията на Европейската комисия от междинните доклади за правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния, и ги определя като обективни и балансирани, съобщава БНР.

В документа, приет от Съвета по общи въпроси днес, отново се подчертава важността на политическата воля, и се съдържа призив към България за по-силни действия в реформирането на съдебната система.

Съветът приветства създаването на специализиран съд и прокуратура срещу организираната престъпност у нас и дава висока оценка за доброто сътрудничество на властите в София и Букурещ с Европейската комисия и останалите страни членки.

В заключенията му е записано още, че продължава да припомня важността на безусловната и постоянна политическа воля за предприемане на необходимите стъпки, както и че признава усилията на България и Румъния в изпълнение на целите на мониторинга.

За нашата страна е отбелязано, че за да постигне резултати по оставащите препоръки на Еврокомисията, трябва да предприеме по-силни действия в съдебната реформа, включително във Висшия съдебен съвет, и да засили отчетността в системата.

Делата за организирана престъпност и корупция на най-високо ниво са посочени на първо място сред областите, в които от България се очакват конкретни резултати. Следват ги приемането на ефективно законодателство за отнемане на незаконно имущество, подкрепено от силни институции, и убедителни мерки срещу корупцията и конфликта на интереси.

Към България и Румъния е отправен призив да ускорят усилията си в следващите месеци, като Съветът заявява, че ще продължи да следи внимателно развитията в двете страни, и че очаква летния доклад на Еврокомисията, в който предстои цялостна оценка на постигнатото от тях след присъединяването.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
710 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЕМИЛ ИВАНОВ

2012.03.01 | 19:31

1
Доклада на ЕК и днешният документ на СЪВЕТА НА ЕВРОПА намирам за обективни,дори смекчени към БЪЛГАРИЯ.В тях се отчита работата в касационите съдилища,до като безобразията и лъжите във ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД и ОКРЪЖНИТЕ АДМИНИСТРАТИВНИ СЪДИЛИЩА са много по голями, нанасящи най - голями вреди във всякакъв аспект на БЪЛГАРИЯ,БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, ИКОНОМИКА , БИЗНЕС и др.Българските хора ,ако не се преборим за върховенство на източниците на правото и справедлив БЪЛГАРСКИ СЪД,ТО НИ ОЧАКВА ТЕЖЪК ЖИВОТ, РОБСТВО,ГЕНОЦИД.

Добави коментар

Водещи новини