Петър Стоянов: БСП подменя историята с митове

share

Мит е, че БСП доброволно е предала мандата си на 4 февруари 1997 г. за съставянето на второ правителство. Тя беше принудена да направи това. Това е поредният опит да се създаде мит от левицата. Левицата е много добра в създаването на митове, което е правила от години и ще продължи да го прави.

Това заяви в интервю за БНР президентът на България от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов. "15 години се опитвам да разбия поредния мит на левицата, че БСП се е отказала доброволно от властта“, подчерта той.

Според Стоянов на 4 февруари левицата е проявила добър политически инстинкт, но не и героизъм, като се е отказала от съставянето на второ правителство на БСП в изключително тежък момент за страната. "Няма героизъм в това да отклониш поемането на отговорност в тежък за страната момент под защитата на полицейските щитове на "Дондуков 2", подчерта още експрезидентът.

"Истината е, че на 4 февруари 1997 година лидерите на БСП Георги Първанов и Николай Добрев приеха да не създават второ правителство на левицата, след като страната изпадна в тежка икономическа криза", каза Стоянов. Той припомни, че правителството на Жан Виденов, управлявало от 1994 до началото на 1997 година, доведе най-напред до фалит на десетки банки, а след това и страната до пълен икономически колапс и инфлация от 500% месечно. Според Петър Стоянов най-големият провал на десницата е, че е позволила на БСП да приватизира цялата държавна собственост и да овладее по този начин икономическата власт в страната.

Водещи новини

Още новини