Жельо Бойчев за новия здравен министър: Всеки път ни пробутват едно и също (видео)

Пресцентър БСП (архив)
share

Нормално е Борисов да го няма в тази зала, тъй като се говори за провала на ГЕРБ в здравеопазването. Това каза от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев по време на дебата за новия министър на здравеопазването.

Мисля, че причината за това е нежеланието да се противопоставите на големите фармацевтични компании, да проведете каквито и да е реформи в сектора, да спрете източването в сектора. Само така мога да си обясня поредната смяна на мнинистъра, обърна се Бойчев към ГЕРБ.

Всеки път се опитвате да ни пробутвате едно и също. Сега чуваме как Кирил Ананиев ще е спасителят. Седем пъти въртим едно и също, но източването на системата продължава. Кадровата банка на Министерството на финансите явно е доста впечатляваща, но категорично възразявам срещу опита да ни се представи, че Кирил Ананиев щял да въведе контрол и правила. Това му е работата и сега – той е в Надзорния съвет на НЗОК. Вие го вадите от мястото, където осъществява контрол. Готов ли е да сложи край на криминалния реекспорт на лекарствени продукти, който води до 200-300 млн. лв. годишни загуби? Всеки обещава нови финансови правила, но единственото което се случва е трупането на нови дългове на болниците. В момента те надвишават 500 млн. лв. Смятате ли да внедрите електронната здравна карта? Г-н Ананиев, днес трябва да кажете как ще решите тези въпроси, за да получите доверие или недоверие в тази зала, заяви социалистът.

Много голяма е отговорността. Дано да не станете поредното камикадзе, преминало през здравеопазването, каза още Жельо Бойчев.

Водещи новини

Още новини