Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за съдебната власт

Иван Йочев
share

Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за съдебната власт. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

Предлаганите промени са свързани с института на командироване на магистрати в системата на прокуратурата на Република България и следствените органи на незаети щатни бройки. Промените касаят и разпределението на свободните щатни длъжности за първоначално назначаване в органите на съдебната власт.

Друга част от промените в Закона за съдебната власт засягат необходимостта от прехвърляне на осигурителните партиди на съдиите по вписванията от страната в град София.

Законодателното предложение цели да бъде възстановена предходната правна уредба, която следва логиката на статута на съдиите по вписванията и държавните съдебни изпълнители и на устройството на съдебната система.

В 11.00 часа ще започне петъчният парламентарен контрол, като в него участие ще вземат четирима министри от кабинета. На депутатски питания ще отговарят министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на културата Боил Банов, вътрешният министър Валентин Радев и други.

Водещи новини

Още новини