Цветанов: ГЕРБ ще застане зад бъдеща кандидатура на Антон Тодоров за председател на Комисията по дос

Булфото (архив)
share

ГЕРБ ще застане зад бъдеща кандидатура на Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, предаде репортер на Novini.bg

Антон Тодоров има необходимата експертиза, той е добър анализатор. Смятам, че ако неговата кандидатура бъде разгледана и одобрена това ще бъде от полза за Комисията по досиетата, заяви Цветанов. Има процедурни правила, които са приети от парламента. Сроковете изтичат другата седмица, добави той.

Държим на прозрачността и за това не искаме да се закрива Комисията по досиетата, добави Цветанов.

Смятам, че това е несериозно, защото и към момента Комисията по досиетата е в международната мрежа със сходни комисии в държавите от ЕС, по-специално от Източна Европа, каза председателят на ПГ на ГЕРБ по повод предложението на БСП за закриване на Комисията по досиетата и за създаване на Институт за национална памет.

Знам, че ще има мероприятие, което ще бъде проведено в края на ноември в Румъния. Догодина България трябва да бъде домакин на такъв международен форум. Предложението за закриване на комисията е повече спекулативно, отколкото реално. Убеден съм, че Комисията по досиетата има своето бъдеще. В един период трябва да премине към някаква друга форма, но все още има много работа, която трябва да бъде свършена, заяви Цветанов.

С решение на 43-тия парламент в някои от случаите се разшириха възможностите да се проверяват повече лица. Това означава, че има повече работа. Тази зависимост трябва да отпадне, а това може да стане само когато има прозрачност и достоверност на фактите и данните, които могат да бъдат обявявани, каза още Цветан Цветанов.

Водещи новини

Още новини