Депутати обвиниха Трайков, че заблуждава за шистовия газ

share

Депутати обвиниха министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че ги заблуждава, че не е давано разрешение на "Шеврон" да проучва за шистов газ.

Правителството не е дало разрешение на „Шеврон” за нищо, а взе решение, с което натоварва министъра на икономиката, да договори в „Шеврон” подписването на договор, който да му разреши да представи работна програма за проучване, заяви на заседанието на парламентарната икономическа комисия министър Трайчо Трайков, цитиран от "Фокус". "Какво искат да бъде забранено на вносителите? Според Любен Корнезов – да се забрани дейността на „Шеврон”, според Волен Сидеров – да се забрани проучването и добива на шистов газ, но никой не знае по каква технология се извършва”, каза Трайков.

По думите му, отговорът от ЕК казва, че предвидените в момента разпоредби по всички европейски директиви дават възможност да бъде направена оценка и в момента няма какво повече да се каже. На искането дали може освен екооценка да се прави и ОВОС, от Комисията са отговорили - "това е ваше право".

"Не е имало правителство или министър, който по такъв начин да привлече бранша", заяви Трайков по повод обвинението от Волен Сидеров, че е взет рушвет от 30 млн., дадени от „Шеврон”.

„Едната лъжа е, че има дадено разрешение за проучване, а другата – че 30 млн. са присвоени от някого. 30-те млн. са част от предложенията на компанията, с което е спечелила конкурса и ще отидат в държавния бюджет”, каза Трайков.

"Трябва да е ясно какво се гласува – хидравличен удар е използван и сега. Възниква въпросът дали забраняваме и хидравличен удар, когато се използва солна киселина. Това няма да отрови почвата, но дали също го забраняваме. И веднага да бъде подписано решение за проучване и добив на шистов газ, до първия сондаж следва да се стигне през 2015 г.", заяви Трайков.

„Голямото ми опасение е, че не искам някога името ми да бъде свързано с нещо, което е във вреда на околната среда, но не искам и да бъда обвинен, че поради невежеството си съм взел решение, което ни е забранило да използваме земните си блага. Това е нерационалният страх, който не се основава на аргументи”, каза Трайков.

„Видяхме в последните месеци, които са времето, през което екипът на моето министерство преговаря по клаузите на договора с „Шеврон”. Във всички месеци след това ние се постарахме да направим перфектен договор, който в максимална степен да защитава интересите на българите. Такъв договор все още не е подписан – няма основания за подписване, няма и работна програма”, каза Трайков.

„Основният мотив, които добронамерените хора дават – „Знаем, че технологията не е много сигурна, има рискове и се изисква голяма отговорност. Ние не вярваме на българската политическа класа, че могат да свършат нещо като хората”. За мен това е много тъжна констатация. Опитваме се да променим нещата”, каза Трайков.

Трайков даде за пример това, че в доклад за общественото мнение се казва, че 78% от хората формират мнението си от телевизията. 64% от хората казват, че биха подкрепили добива на шистов газ, ако има сигурни доказателства, че рискът е минимален. „Решението е ваше. Големият ми страх е, че всички сме чули мнението на тази страна, която е категорично против. Не сме чули мнението на учените”, каза Трайков.

Волен Сидеров се обърна към председателя на комисията Мартин Димитров с думите: "Предлагам да се върнем към фактите. Да направите бележка на г-н Трайков, който се държи неуважително към народни представители".

"Фактите са следните – на заседанието на 16 юни 2011 г. министър Трайков казва: С решение номер 717 от 4 октомври 2010 г. е открито производство за търсене и добив на нефт край Нови пазар. Взели сте решение за откриване производство. След това министър Николай Младенов поздравява министър Трайков за тази стъпка. Защо ще ви поздравява тогава, министър Трайков, обърна се лидерът на "Атака" към икономическия министър.

Министър Трайков заяви, че решението от октомври 2010 г. е за започването на конкурса. Министерски съвет възлага на икономическия министър да проведе преговори, заяви той.

Румен Овчаров от Коалиция за България заяви, че е дадено разрешение на „Шеврон” за проучване на нефт и природен газ в блок 1 Нови пазар. „Разрешението е дадено още юни месец. Защо не сте го изпълнили в срока от 1 месец, ще трябва да отговаряте пред министър-председателя. Вие не сте изпълнили решението на Министерски съвет с това, че не сте подписали договор. Министър Трайков да не си позволява да заблуждава народните представители”, каза Румен Овчаров.

Министър Трайков повтори, че договор не е подписан. „Разрешението е за преговори за такъв договор. Независимо от едномесечния срок, такъв договор не е подписан”, заяви той.

Водещи новини

Още новини