Данаил Кирилов: Магистратите сами трябва да искат осветляване на организациите, които ги финансират

share

От нормата, която беше приета миналата година, към момента нямаме декларирани обстоятелства за зависимости на магистрати. Това заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е председател на Комисията по правни въпроси в НС в предаването "Още от деня" по БНТ.

„Не е все едно кой кого и защо финансира. Трябва да има равенство между тези организации. За да сме сигурни, че има абсолютна независимост, всички донори трябва да се усветлят. Това е в интерес на съсловните организации. Сега е напълно възможно от сметка в чужбина подсъдим да финансира магистрати“, цитира Кирилов опасенията на депутати от Обединени патриоти.

„Докато няма кристална яснота винаги ще има съмнения. Това е в интерес на всички съсловни организации в съдебната система. Затова те самите трябва да го искат. Затова призоваваме да се посочат тези участия във финансовите отчети“, посочи депутатът. По думите му, ако това не се случи, най-бързото ответно действие би било какъв натиск се оказва върху независимата съдебна власт.

По отношение на мажоритарният вот, Данаил Кирилов заяви: „Ако не се приеме 100% мажоритарния вот, а се приеме една смесена система, това ще е срещу волята на хората. Нямаме право да натрапваме сурогатно решение на избирателите“, категоричен бе той.


 

Водещи новини

Още новини