Корнелия Нинова: Управляващите усещат, че война между институциите не носи нищо добро

Булфото (архив)
share

Срещата между премиера и президента бе опит на Бойко Борисов за потушаване на напрежението. Той влиза в ролята на доброто ченге. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция.

Тя уточни, че премиерът влиза в ролята на доброто ченге, след като в парламента се е изговорило какво ли не срещу президента. Според нея очевидно управляващите усещат, че това е в тяхна вреда и че тази война между институциите не носи нищо добро.

„За нас истинският измерител на това имат ли воля да работят за националната сигурност е дали се изпълняват решенията на КСНС при президента, дали има конкретни действия. След като изтекоха срокове и не направиха нищо по тези решения, оценяваме, че това е просто ход да се намали напрежението между институциите, но без да се свърши реална работа по тема "Сигурност“, допълни лидерът на БСП.

"Президентът Румен Радев е изключително последователен в изпълнението на обещанията си, даваме му висока оценка", заяви Нинова.

„Нямаме бележки към него по една причина. Изглежда в политиката след като минат изборите много бързо се забравят обещанията. От предизборните обещания на президента Радев до ден днешен той е изключително последователен и това са основанията ни за високата оценка“, заяви лидерът на БСП. Тя поясни, че държавният глава има подкрепата на БСП.

"БСП застава категорично зад кмета на Асеновград Емил Караиванов. Не приемаме само той да носи отговорност за това, което се случи", каза Корнелия Нинова по повод гражданското недоволство, избухнало след нападението над деца и треньори от отбора по кану-каяк в района на яз. „40-те извора".

Проблемите, които има в Асеновград са национални. Сам кмет без национална политика по тези въпроси няма как да се справи“, заяви лидерът на БСП.

По думите й насилието не е решило нито един проблем. „Този случай показва, че когато няма държава, институциите не са си на мястото и не реагират народът се самоорганизира. За нас решението се състои в две думи – справедливост и правила. Без да настройвам една общност от български граждани срещу друга, все пак правилата и законите в България да важат за всички еднакво и всички да ги спазват еднакво. Не е справедливо едни да са изрядни, да си изпълняват правата и задълженията, другите да разчитат само на права“, подчерта Нинова.

По повод думите на премиера Бойко Борисов, че всяко дете трябва да учи и да излезе образовано от училище, Нинова заяви, че няма как само с увеличение на учителските заплати това да се случи. Според нея ако темата образование е приоритет, да се седне и да се види какво освен учителските заплати може да доведе до крайния ефект. Лидерът на БСП попита още дали делегираните бюджети са си свършили работата.

Водещи новини

Още новини