Огнян Герджиков: Ще се посветим на служение на народа (видео+снимки)

Novini.bg
share

Служебното правителство ще се посвети на служение на народа и родината. Това обеща служебният премиер проф. Огнян Герджиков по време на церемонията в Гербовата зала на президентството.

Речта му беше изключително стегната, а в нея се прокрадваха патриотични нотки. Герджиков говори за създаването на държавата, за народа и за взаимната им връзка. Той заяви, че думата "държава" произлиза от "държа". По думите му това означава, че за да се съхранява и развива народът ни, той трябва да "държи" на държавата си и да й служи.

Проф. Герджиков напомни, че единственото ограничение на служебното правителство е времевият хоризонт. Той обаче подчерта, че екипът му е готов да работи отговорно за добруването на страната. Огнян Герджиков посочи първата задача - да се организират демократични и честни избори. По темата за изборните измами той беше особено критичен:

"На времето се е търгувало с роби, сега се търгува с гласове. Грозно и недостойно. Ще направим всичко възможно тази уродлива практика да бъде редуцирана", заяви служебният премиер.

Герджиков отбеляза, че вторият приоритет е подготовката за председателството на Съвета на ЕС. Направи уговорка никой да не очаква още в първите дни да обяви планове за мандата му. Уточни, че трябва време да се запознаят с обстановката.

"Засега мога да кажа само, че виждаме смисъл в усъвършвенстането на институциите така, че те да служат на хората", отбеляза той.

И добави, че служебното правителство ще положи усилия за запазване на финансовата стабилност на държавата. Пожела си съдействие и от институциите, и от гражданите.

Проф. Огнян Герджиков се обърна и към правителството на Бойко Борисов. Увери, че успехите на отиващата си власт ще бъдат надградени. Грешките обаче ще бъдат поправени, увери той. Огнян Герджиков благодари и на президента Румен Радев за поканата и за гласуваното доверие.

Служебният премиер завърши речта си с "Бог да благослови и пази българия и българите". След края на речта му зазвучаха и аплодисменти.

Водещи новини

Още новини