Огнян Герджиков

Огнян Герджиков

Огнян Стефанов Герджиков е български юрист и политик, служебен премиер, председател на 39-то Народно събрание (2001 – 2005). Професор в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Владее немски и руски език.

Роден е на 19 март 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт "Макс Планк". Асистент при проф. Нисим Меворах, а по-късно професор по гражданско и търговско право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право. През 1993 – 1994 г. е заместник-ректор на Софийския университет.

Изнася лекции и доклади в Ягелонския университет в Краков, Европа Институт в Саарбрюкен, Женевския университет, Института "Макс Планк" и Търговската палата в Хамбург.

На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-то Народно събрание. На 4 февруари 2005 г. 119 депутати гласуват Герджиков да напусне своя пост и по този начин той е свален предсрочно от длъжността Председател на Народното събрание. Причина за това е "системно превишаване на правата и неизпълнение на задълженията му в рамките на неговата компетентност".

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание.

През 2006 г. е удостоен с орден "Стара планина" "за изключително големите му заслуги към Република България и по повод 60 години от рождението му".

Проф. Огнян Герджиков е назначен за служебен министър-председател с указ на президента Румен Радев от 27 януари 2017 година.

Новини

още

Галерии

още

Водещи

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?