Местан: Никоя партия не може да присвои паметта на жертвите

Булфото (архив)
share

В ардинското село Млечино ДОСТ отбеляза 32-та годишнина от първата масова съпротива на турците и мюсюлманите в България срещу т. нар. Възродителен процес на комунистическия режим, съобщиха от партийната централа.

На площада в Млечино с ръководството на ДОСТ начело с председателя г-н Лютви Местан бяха много гости от страната и чужбина, сред които г-н Мурат Мухаджъроглу - консул на Република Турция в Пловдив, г-н Ремзи Кесер - политически затворник от Белене, г-н Зюрфетин Хаджиоглу - председател на Конфедерацията на балканските румелийски изселници, лидери и на други изселнически организации от Турция и районният мюфтия в Кърджали г-н Бейхан Мехмед.

Пред присъстващите ораторите подчертаха заслугата на турците и мюсюлманите в България за падането на комунистическия режим, поеха ангажимент, че ще останат верни на паметта на жертвите и на героите от съпротивата и ще продължат борбата за реално равноправие.

В словото си председателят на ДОСТ подчерта, че малката Тюркян (загинала на 17-месечна възраст през 1984 г.) и десетките убити от комунистическия режим, хилядите заточени в комунистическите лагери и затвори са мъченици не само на борбата на турците и мюсюлманите за име, език, религия и култура, а са мъченици за българската демокрация и свобода. Затова нито една партия, в това число и ДПС, не могат да си присвояват тези събития и да ги монополизират партийно. Тези събития отдавна са заслужили да бъдат отбелязвани с подобаващ държавен протокол, както и да намерят своето място в учебниците по най-нова българска история.

Г-н Местан завърши словото си с ангажимента, че новата партия неотклонно ще върви по пътя на Нури Тургут Адалъ – най-дълго лежалия в затворите на комунистическия режим, българския Нелсън Мандела.

Водещи новини

Още новини