Алфа Рисърч: Бойко Борисов е два пъти по - популярен от Станишев

share

51% от българите оценяват 2011 г. като най-лошата от 1997 г. насам. А новата година ще бъде посрещната със страх от задълбочаване на кризата, с очаквания за повишаване на инфлацията и безработицата и за по-нататъшно свиване на доходите.

През 2011 г. планираните за предстоящите празници разходи за подаръци се увеличават средно със 7 лева спрямо миналата година. Останалите разходи за посрещане на празниците остават на нивата от 2010 г. и се движат в рамките на 63-66 лв. на домакинство.

Всеки втори българин смята, че има голяма вероятност кризата да се задълбочи, 45% очакват закъснения в изплащането на заплати, пенсии и социални помощи, 40% се страхуват от висока инфлация, а 37% - от повишаване на данъците. Одобрението на обществото към полицията и МВР е намаляло с близо 10% спрямо декември миналата година, показва декемврийското проучване на агенцията.

Резултатът отразява както цялостното отношение към тях, така и конюнктурния ефект от почти еженощните палежи на коли, смятат социолозите. Съдът и прокуратурата продължават да заемат дъното на класацията на общественото доверие. "Тъжно, но и показателно за моделирането на българския политически живот е обстоятелството, че единствено парламентът има по-нисък рейтинг от тези две фундаментални за всяка демократична страна институции", отбелязват от "Алфа Рисърч".

Въпреки ръста с 3 на сто спрямо проучването от септември, парламентът получава едва 8% доверие от българските граждани. С най-голямо доверие се ползва армията, която въпреки спада запазва 29% одобрение. На второ място с 25% е БНБ. В ситуация на криза това е оптимистичен индикатор за доверието в усилията й да поддържа финансова стабилност.

Президентът Георги Първанов получава 33% доверие в края на втория си мандат, 25% от хората обаче гласуват отрицателно за него. Въпреки това за последните три месеца доверието към държавния глава бележи ръст от 5 на сто. Около тези стойности се колебае и обобщаващата оценка за дейността му. 30% я оценяват като успешна, 25% - като неуспешна, 45% не изразяват позиция.

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев получава висок стартов рейтинг от 42%. 53% от хората смятат, че той ще има успешен мандат, 36% все още нямат определено мнение и едва 11% смятат, че няма да се справи. "Очевидно наред с останалите проблеми, оправдаването на толкова високи очаквания ще бъде ключово предизвикателство пред новия президент", коментират социолозите.

Доверието в партиите остава свито до ядрата на най-твърдите привърженици и никоя от тях не събира подкрепата на разочарованите, показва националното проучване на "Алфа Рисърч", проведено сред 1050 души в периода 9-14 декември.

ГЕРБ запазва отчетливо предимство пред останалите парламентарни групи с подкрепа от 25,9%. БСП остава на позициите си от преди изборите - 16%. Респективно, Бойко Борисов и Сергей Станишев са двамата политически лидери, които събират най-значимо обществено доверие - съответно 38% и 17%.

ДПС и лидерът му Ахмед Доган получават твърдите си 4-5% подкрепа. Привържениците на "Атака" са свити до 2% от общия брой избиратели, а след последните вътрешно-партийни конфликти очакванията са отливът да продължи.

Водещи новини

Още новини