Яне Янев: Борисов разби мазната и гнила политическа система

share

“Бойко Борисов влезе в системата като хакер. Разби тази мазна и гнила политическа система.

Показа, че вътре е съвсем различно от това, което гледахме 20 години на повърхността. Затова хората му повярваха”.

Това казва в интервю за "24 часа" лидерът на РЗС Яне Янев.

Макар, че доскоро партията му обвиняваше управляващите в полицейщина и корупция, сега Янев и хората му обърнаха палачинката и застанаха зад ГЕРБ и Бойко Борисов. По време на президентските избори РЗС подкрепи кандидатурата на Росен Плевнелиев срещу претендента му от БСП Ивайло Калфин. Острите си критики към премиера Бойко Борисов и политиката на ГЕРБ, днес Яне Янев се оправдава с думите: “Може да сме си казвали много неща. Но в политиката е редно да се съобразяваш с това, което казва народът”,


“Колкото до Бойко... наистина сме прибягвали до силни епитети, но това е по-скоро плод на емоция. Когато става въпрос за държавността и съдбата на всички граждани, трябва да се даде шанс”, допълва той. Това, че РЗС подкрепя Бойко и част от реформите на кабинета му, не означава, че подкрепя всички министри от ГЕРБ.

Янев за министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, че не смятат да го оставят на мира. “Той ни е слабост”, категоричен е политикът. И допълва, че не са променили политиката си към него. Но ако той си промени стилът на работа и направи необходимите реформи в МВР, със сигурност ще бъде оценено от превържениците на РЗС и в частност лидера им Яне Янев.

Политическата му формация подкрепи и бюджета гласуван от парламента, защото "искали консервативен подход по примера на англичаните и реформата ан техния финансов министър Джордж Осбърн".

Финансовата ни система, според Янев, от години на практика била разрушена, допускала течове ио разхищения, които после обществото плащало. "Затова посъветвахме Симеон Дянков подходът му да е още по-консервативен и с кураж да осъществи необходимите икономически реформи у нас", заявява уверено лидерът на РЗС.

Относно слуховете, че от страх от Алексей Петров е потърсил подкрепата на Борисов и се движи с охрана, лидерът на РЗС отсича: “Няма такова нещо, митологии. Това, че в НСО и службите са преценили, че има заплаха за мен, не е моя работа".

Не става въпрос за никакви заплахи. Алексей Петров за нас е затворена страница – от момента, в който тръгна да си прави свои проекти и се кандидатира за президент”.

Водещи новини

Още новини