Отхвърлиха ветото на президента за пенсионната възраст

share

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Георги Първанов върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване(ДОО) за 2012 г..

Гласуваха общо 193 народни представители, от които 122 депутати гласуваха „за” отхвърляне на ветото, „против” бяха 62 народни представители и 9 депутати гласуваха „въздържал се”. Ветото беше отхвърлено при прегласуване.

Измененията предвиждат вдигане на пенсионната възраст с четири месеца от началото на следващата година. Така жените ще могат да се пенсионират след навършване на 60 години и 4 месеца, а мъжете след като навършат 63 години и 4 месеца. По-малко от седмица, след като парламентът прие промените в Бюджета на Държавното обществено осигуряване, държавният глава върна закона обратно с аргумента, че той предизвика бурни дебати и остро обществено противопоставяне.

По време на дебатите председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев обясни, че БСП подкрепя мотивите на президента. Този законопроект взриви социалния мир в държавата. Да ограничите правото на пенсия на българските граждани. Колкото по-малко пенсионери, толкова по-добре за ГЕРБ", коментира Стойнев. От "Атака" също бяха категорични, че не приемат вдигането на пенсионната възраст.

"Не си въобразяваме, че управляващите от ГЕРБ не са се подготвили да преодолеят ветото с помощта на наемници, които са щедро напазарувани", обясни от трибуната на парламента Павел Шопов. Зам.-председателят на националистите коментира, че промените ще ударят най-силно хората, които в началото на прехода са били на 30 години. "Те сега го отнасят", допълни още Шопов.

Водещи новини

Още новини