"Протестна мрежа" иска реакция от ДАНС за руския политик

Gettyimages (архив)
share

Изказването на Пьорт Толстой е  повече от арогантно и показва свойското отношение на Кремъл (освен, ако ръководството на „Единна Русия” не се разграничи от своя представител и кандидат) към България. Изказването на политик от ранга на Толстой накърнява достойнството на българското общество и държава и не може да бъде счетено за лична гражданска позиция или мнение. Това смятат от "Протестна мрежа". Оттам изпратиха писма до министър-председателя, парламента и МВнР с призив за реакция. "Протестна мрежа" настоява и ДАНС да вземе отношение по въпроса.

"На 18 септември Пьотр Толстой, кандидат-депутат и член на Висшия съвет на управляващата партия в Русия е интервюиран от репортер на БНТ. На пожелание от страна на българския репортер „Пожелаваме му, ако влезе в Думата да води доброжелателна политика към България”, Пьотр Толстой отговаря "Разбира се, просто ще я купим цялата(България). Половината от крайбрежието вече купихме", припомнят ситуацията от "Протестна мрежа".

Организацията отбелязва също, че малко преди въпросното изказване, руският политик заявява: „Нужна е дълбока реформа в Европейския съюз. Смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединяване на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия".

Според "Протестна мрежа" при тълкуването на на двата цитата не може да не изникне въпросът: "България в „зоната на националния интерес на Русия” ли е, след като от части е „купена”, а целта е да бъде купена цялата?". Оттам допълват, че ако това е официалната политика на управляващата партия в Русия, това е заплаха за националната сигурност и цялостта на България.

"Като български граждани настояваме Министерският съвет на Република България да излезе с официална позиция, с която да поиска от ръководството на „Единна Русия” извинение и разграничаване от думите на Пьотр Толстой", се казва още в писмото.

Водещи новини

Още новини