Бежанците, идващи у нас, са изключително неграмотни

  • 19 септември 2016 12:30

  • 2590
  • 2
Бежанците, идващи у нас, са изключително неграмотни
© novini.bg

Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя ПървановаПетя Първанова Петя Първанова министър на вътрешните работи в служебното правителство на Марин Райков от 12 присъства на дискусия организирана от КНСБ във връзка с бежанските проблеми.

Тя заяви, че се предлага промяна в Закона за убежището и бежанците, с която промяна да бъде ограничено свободното придвижване на мигранти. „Ако до миналата година, ние работихме със сирийски граждани, то сега работим с млади мъже, които създават проблеми и има промяна в тяхното поведение. Затова сме предложили законовите промени“, заяви Павлова.

„Лицата, които влизат в страната са от различен произход. Подадените молби се разглеждат индивидуално. Активно работим с ДАНС и ако се прецени, не даваме убежище на определени лица, които имат проблеми. На тези, които не се дава статут, се работи на тяхното извеждане от страната. Интеграцията е сложен двустранен процес. Не може само едната страна да иска да интегрира някого. Приемайки ги в центровете, ние обясняваме на мигрантите за правата и задълженията им, както и за законите в страната ни. Имаме преводачи на всички езици, включително и на редките. Голямата част от хората в центровете са неграмотни и затова най – малко един път в седмицата провеждаме беседи с тях, провеждаме и курсове по български език и тази година вече имаме 36 деца, които са записани в софийски училища“, заяви Първанова.

Министър Русинова акцентира върху темата за непридружените деца, които влизат в страната ни. През юли имаме регистрирани 144 такива случая, август – 5, а през септември – 3. „Много трудно може да се установи самоличността им, тъй като пряката комуникация с тях е изключително тежка. Много бавно установяваме и здравословното състояние“, каза още Русинова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2590 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.09.19 | 22:31

2
Или сме велики "хуманисти" или голями продажници ,за бежанците даже преводачи ,за народа български ,от всичките пръсти -средния !

2016.09.19 | 22:31

1
Това обяснява фактът, че са се подлъгали по предложенията на каналджиите. Освен това не е основание за получаване на статут!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини