ДАНС: Предизвикателствата пред сигурността непрекъснато се увеличават и усложняват

  • 29 септември 2016 10:33

  • 1542
  • 1
ДАНС: Предизвикателствата пред сигурността непрекъснато се увеличават и усложняват
©

Предизвикателствата пред обществото и сигурността непрекъснато се увеличават и усложняват. Информационните системи управляват в различна степен нашето ежедневие и всеки член на обществото е потенциална жертва. Това се посочва в обръщение на председателя на ДАНС Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев Димитър Георгиев е завършил ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”, по време на 15-тата международна конференция Information security and Data storage в хотел "Балкан.

"Живеем в интересно и сложно време. Информационните системи управляват в различна степен нашето ежедневие и всеки член на обществото е потенциална жертва или средство за комплексни деструктивни въздействия. Тяхната същност налагат да се избират и прилагат често уникални решения за защита и минимизиране на негативните последствия“.

„Използването на съвременните технологии значително промени стратегиите за противодействие, следствие на сложността, трудната предсказуемост и високата динамика на заплахите и рисковете в киберпространството", посочва Георгиев, цитиран от Фокус.

"Новите кибертехнологии се развиват твърде бързо и са достъпни за широк кръг държави и организации, като често са инструмент за постигане на нехуманни и деструктивни цели. Използването на киберпространството от терористични екстремистки организации го определя като фрагмент от хибридните заплахи. Това е една от причините, довели от преосмислянето на неговия потенциал, поради което НАТО го разглежда като област на конфликт на взаимодействие“.

„Обстоятелствата, пред които се изправяме и правоохранителните органи, държавните институции и частния сектор изискват от всички да развиват своите способности за превенция, откриване и противодействие на заплахи към информационните инфраструктури и да прилагат съвременни средства за защита на информационните активи. Често това е свързано с добавянето на нови функционални възможности към вече съществуващите“, посочва председателят на ДАНС.

"Обсъжданите теми засягат всички и възможните подходи ще имат отражение и в обществените процеси и качеството на живот", се казва в обръщението на председателят на ДАНС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1542 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.29 | 10:56

1
както и бюджета на тия пиявици безделни...останаха ли роднини и курви, които да не са назначени там на хиляди заплата...!?!?

Добави коментар

Водещи новини