Дянков: Няма опасност от санкции заради отказа ни от "Бургас - Александруполис"

share

Няма опасност от санкции заради решението на България да се откаже от проекта за петролопровод "Бургас-Александруполис". Работили сме над една година с международни компании, правни юридически кантори, санкции България няма как да получи.

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Министерски съвет.

Тристраннното споразумение е между правителствата на Русия, България и Гърция за сътрудничество и строителство на петролопровода „Бургас-Александруполис” и е сключено на 15 март 2007 година. България предлага то да бъде прекратено по взаимно съгласие.

Финансовият министър съобщи, че правителственото решение е взето във връзка със заключенията, направени през първия етап на работата на международната проектна компания – фаза на разработка на проекта.

"Съгласно анализите на петролопровода, той не може да бъде реализиран при условията в сключеното споразумение. Става дума за финансовите параметри", съобщи Дянков.

МС прие и постановление, в резултат на което ще се увеличи капиталът на българския акционер в международната проектна компания.

Средствата в размер до 12.8 млн. лева ще се използват за уреждане на задълженията на дружеството към другите акционери и към международната проектна компания.

Приет е текстът на писмата, с които страните ще бъдат информирани. Следващата сряда предстои годишното акционерно събрание, на което България ще излезе с тази позиция.

Водещи новини

Още новини