Станишев: Правителството е безотговорно (Видео)

share

Предсрочни избори в България не е най-доброто за страната, защото правителството трябва да си носи отговорността и да решава проблемите. Няма защо да плашат хората с оставки.

Това каза пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев.

На въпрос - дали БСП е готова за предсрочни избори, Станишев отговори: „Ние винаги трябва имаме готовност за такова развитие. То в момента не е най-доброто за страната, защото правителството трябва да си носи отговорността и да решава проблемите. Обещаха най-хубави неща, спечелиха президентските и местните избори, поне формално, така че да си носят тежестта. Няма защо да плашат хората с оставки. България е преживяла най-различни правителства”.

Социалният диалог е блокиран, не от нас, отбеляза Станишев. „Обезпокоен съм от ситуацията, защото клатенето на лодката задълбочава кризата. Правителството провокира това клатене с всички свои действия – обещания към земеделците, неизпълнение; неинформиране на синдикатите за намеренията за пенсионна реформа. Правителството трябва да прояви инициативата, да бъде разумно, да седне на масата за преговорите сериозно, а не всеки ден да си сменя позицията. Безотговорно е поведението”, коментира лидерът на БСП.

Според Станишев в България през последните две години най-големият фактор на нестабилност е правителството – сваляха осигуровки, вдигаха осигуровки. „Не може да има такава непредсказуемост. Никой не може да си планира живота – нито военни, нито полицаи, нито хора в предпенсионна възраст, нито дребен и среден бизнес”, коментира Станишев.

Институциите в Европа са информирани за протестите в страната, самите синдикати са го направили, заяви Станишев.

Кой провокира протестите? Да не бяха обещавали. Няма в Европа правителство, което да поеме ангажимент, да подпише споразумение и три седмици след това да се отметне от него”, каза лидерът на социалистите. Според Станишев не се прави никаква пенсионна реформа. „Преди една година това правителство каза, че е направило най-добрата пенсионна реформа в ЕС. Сега между първо и второ четене на бюджета вкарват шоково вдигане и промяна в пенсионната система. Защо не направиха консултации със синдикати и работодатели. Изобщо не се търси начин да се увеличи приходната част”, коментира Сергей Станишев.

Водещи новини

Още новини