Компромис: От 2012 г възрастта за пенсиониране се увеличава с 4 месеца

share

Парламентарната група на ГЕРБ предложи промени в Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. След три часа и половина преговори партията и синдикатите се разбраха възрастта за пенсиониране да се увеличи поетапно с четири месеца само за трета категория труд.

За първа и втора категория труд промяна на възрастта за пенсиониране няма да има. За трета категория се предлага - четири месеца да се увеличи възрастта от първи януари 2012 г., четири месеца - от 1 януари 2013 г., и четири месеца да се увеличи възрастта за пенсиониране от първи януари 2014 г.

С промяната за увеличението на пенсионната възраст с четири месеца 2012г ще бъдат засегнати 8670 българи, заяви зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. Ние продължаваме да мислим че по отношение на инвалидните пенсии има огромен резерв – ежегодно се плащат по 1 млрд. лв за инвалидни пенсии и никой да не се притеснява от това, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

ГЕРБ ще консултира предложението с премиера Бойко Борисов, а синдикатите ще го обсъдят със своите структури по места. Окончателното решение ще бъде взето утре.

Водещи новини

Още новини