Комисията по досиетата с искане да се проверят за принадлежност към ДС председателите на БСП (видео)

Novini.bg
share

Комисията по досиетата е изпратила писмо до БСП с искане да се проверят за принадлежност към ДС членовете на ръководните органи на партията от 10 ноември 1989 година до сега. Това стана ясно по време на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС, предаде репортер на Новини.бг.

Това вбеси депутатите от БСП лява България, които го определиха като писмо-шедьовър. Те изразиха възмущението си от това действие на председателя на Комисията по досиетата и отново поискаха тя да бъде закрита, представяйки проекта си. Те предложиха законопроект, с който да бъде трансформирана Комисията по досиетата. Атанас Мерджанов поиска тя да бъде превърната в Институт за национална памет, а председателят на института да се избира от НС.

Стана ясно още, че такова писмо е постъпило и в ГЕРБ, потвърди Цветан Цветанов. Той обясни, че трябва да се спазва закона и е разпоредил да се предоставят данните на ръководителите на ГЕРБ.

От БСП обясниха, че трябва да се затвори страницата със шантажирането и че работата на комисията е лимитирана във времето. Съществуването на такава комисия пречело на службите да набират секретни сътрудници. Те се притеснявали да сътрудничат на службите заради възможността някога в бъдещето да бъдат тормозени или пък да бъдат изнудвани техни близки.

От АБВ подкрепиха законопроекта на БСП и също смятат, че тази комисия трябва да прекрати своята работа.

Ген. Атанас Атанасов припомни, че тази комисия е създадена по времето на 40-то НС, когато управляваха БСП и че според него ще дойде време, когато тя ще бъде разформирована, но сега още е рано за това.

Така законопроектът бе отхвърлен. Само четирима бяха "за", един "въздържал се" и десет гласуваха "против".

Водещи новини

Още новини