Новият рамков договор е пример за хаос в здравеопазването, смята депутат от АБВ

  • 16 юни 2016 12:00

  • 2597
  • 1
Новият рамков договор е пример за хаос в здравеопазването, смята депутат от АБВ
©

Най-ярък пример за хаоса, който цари, е новият рамков договор, каза Георги Кючуков - депутат от ПП АБВ, на кръгла маса за проблемите на здравеопазването, организирана от ПП АБВ.

В дискусията участват депутати, представители на съсловните и пациентските организации.

Не присъстват представители на Министерството на здравеопазването, както и на столичните общински болници, което според Кючуков, означава, че тези лечебни заведения нямат проблеми. Кючуков припомни, че всъщност рамков договор няма, защото Българският лекарски съюз /БЛС/ отказа да го подпише.

Старият договор не може да влезе в сила, защото има нови промени, а анекс не може да има без подпис на БЛС. В клиничните пътеки трябва да бъде формиран доход за лекаря, каза проф. Милан Миланов - председател на Столичната колегия на БЛС. Той допълни, че е време тези клинични пътеки да се окрупнят, за да се върви в посока на въвеждане на диагностичносвързани групи.

Огромната разлика в заплащането сред лекарите, липсата на яснота как се определят цените, как се остойностяват клиничните пътеки и как се определят възнагражденията води до напрежение в системата, посочи заместник-председателят на БЛС Галинка Павлова.

Близо 11 хиляди медицински сестри не достигат в България, съобщи Милка Василева - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Крайно време е депутатите и МЗ да измислят начин, по който специалистите по здравни грижи да останат в България.

По думите й дори медицински специалисти в пенсионна възраст напускат страната, за да се грижат за пациенти в чужбина.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2597 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.17 | 06:14

1
ze to po-golqm xays pri Gerb -nqmaaa

Добави коментар

Водещи новини