Станишев: Каня Борисов на дебат

share

Няма последователни решения за излизане от финансовата криза. В Европа доминират десните партии и тяхната политика е рязане и рязане. Европейските социалисти имат своето виждане, каза новият председател на ПЕС Сергей Станишев в сутрешния блок на ТВ7.

ПЕС имат предложение за създаване на независима европейска агенция за кредитен рейтинг, за да са независими държавите в ЕС. Според Станишев без планове за инвестиции и социална защита, Европа няма да излезе от кризата.

Ние сме внесли наш алтернативен бюджет в парламента. По приходната част: България събира от данъци по-висока и реална събираемост и леко увеличаване на бюджетния дефицит, под исканите от Брюксел 3%. Това няма да дестабилизира страната, твърди Станишев. За разходната част: подкрепа на икономиката, на земеделските производители, социална индексация.

Преди изборите беше подписано споразумение със земеделските производители за 500 млн. лв. Защо го направиха, след като знаеха параметрите на бюджета, попита Станишев. За пенсионната реформа до изборите водеха преговори със синдикатите, след изборите отказаха всякакъв диалог с тях.

Относно БДЖ беше приета програма, утвърдена от президента, но по нея нищо не се правеше, каза Станишев и покани Бойко Борисов на дебат по всички наболели въпроси в държавата.

Аз помолих за няколко дни размисъл, когато ме поканиха за поста председател на ПЕС. Защото трябва да изясним какви ще са ангажиментите ми, за да видим дали ще мога да върша и двете работи. Ще трябва да съм много по-организиран сега, за се справя и с моята партия.

На въпрос къде вижда Първанов в БСП, Станишев каза, че е по-добре да изчакат самия той да изрази своите намерения след 23 януари. "Да заповяда и на първия ред на конгресите", каза Станишев. Да се борим за това БСП да спечели изборите е по-важно, отколкото дали аз искам да съм отново премиер, каза Станишев

Най-голямата ми грешка като премиер - не са една или две грешките. Мисля, че трябваше да бъда в личен план дори, много по-ясен към коалиционните партньори, да им обясня какви са нашите намерения, защото за всички грешки вината отнесе БСП. България има нужда от демократично ляво и на демократично дясно.

"Дали би гласувал в анкетата за Бойко Борисов като най-добрия футболист на годината. Не мога да се боря с премиера на футбол, той играе все пак редовно", каза Станишев. "Все пак всеки си има своите приоритети", добави той.

Пред ПЕС направих и тази шега, че дъщеря ми се е родила на 1 май като доказателство за това, че носим социалистическите идеи в ДНК-то си, завърши Станишев.

Водещи новини

Още новини