Д-р Петър Дертлиев събра социалдемократите с хората на Първанов и земеделците

Булфото
share

На 100-годишния си рожден ден възстановителят на БСДП сред 1989 г. и неин лидер до смъртта си д-р Петър Дертлиев отново събра на едно място социалдемократи, социалисти, земеделци и други политически лидери на партии с демократична лява ориентация. Това стана на тържествената сесия на Националния комитет на партия Български социалдемократи, организирана в представителството на Европейския парламент в София.

Сред гостите на форума бяха президентът и лидер на АБВ Георги Първанов, заместникът му Румен Петков, вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, областният управител на София Веселин Паенев и лидерите на Движение за социален хуманизъм, БЗНС "Ал. Стамболийски", "Модерна България" и др.

Поздравителни адреси по повод на вековния юбилей на д-р Петър Дертлиев изпратиха шефът на Социалистически интернационал Георгиус Папандреу и неговия заместник, премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачва, депутатът от БСП - Лява България и любим актьор Стефан Данаилов, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Михаил Миков.

На форума бяха припомнени ярки цитати от изказванията на д-р Дертлиев, спомени от работата си с него, изразяваха възторга си от това, че по детски е бил влюбен в социалдемокрацията, с "акъл бръснач", както са се изказвали тогава хората за него. Всички подречтаха изключителната му роля за създаването на новата конституция на България, която е гарантирала мирния преход и дори е била наричана Дертлиевската конституция. Бяха припомнени тежките му години в лагера в Белене, възраждането на БСДП след 1989 г., желанието на яркия политик и тъй и несбъдналата се негова мечта да обедини демократичните леви партии.

Негови сподвижници и колеги в политическата му дейност припомниха и съвременната ѝ история и огромната роля на д-р Дертлиев за съхраняването на социалдемократическата мисъл и принципите й "Свобода, справедливост, солидарност", които все още са непостижими за българското общество.

Лидерът на АБВ Георги Първанов скочи остро на бившите си колеги от БСП, определяйки ги като сектанти. Причина за това бе проектът за политическа декларация, която трябва да бъде приета на предстоящия конгрес и носи наименованието "Съвременници на бъдещето - 215 години БСП". Според Първанов от разделението на предшественичката на БСП на тесни и широки социалисти, такова сектанство, насочено към очистване на различно мислещите, не е познато в историята на партията.

Той предрече много лош край на левицата в България без обединение, тъй като тя ще последва другите такива политически сили в останалите страни на Европа. "Няма да стигнем далеч, ако заложим на сектанството", отсече Първанов.

Порицавайки БСП за сегашната ѝ позиция, Първанов припомни опитите на Доктора и на него като лидер на БСП да направят лявото обединение, тръгвайки от Солун, минавайки през Лесидрен и полагайки основите на дългосрочния проект "Коалиция за България", който вече не съществува.

Първанов призова левицата да търси своята кандидатура за следващ президент през образа и морала на Дертлиев.

Водещи новини

Още новини