Лиляна Павлова: Там където се прекратяват поръчки се прави с аргументи

share

Причината да бъдат спрени обществени поръчки за близо 2 млрд. лева е във волята на правителството да се разграничи от внушения, че всички поръчки са в ръцете на няколко лица и кръгове. Това каза в предаването "Факторът Кошлуков" по Канал 3 министърът на Регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Там където се прекратяват поръчки, това се прави с аргументи. Но във всеки момент, при съмнение, Законът ни дава право да се намесим.

По отношение на "Хемус"
, Павлова каза, че се надява от "Струма" да се спестят пари от отпадането на 15-километровия тунел. Но тези пари пак няма да стигнат. Тя каза, че магистралата в Северна България е приоритет, и тя ще бъде строена с държавни пари.

Попова поясни, че в момента има и нови правила за раздаването на евпорари и според тях за инфраструктура се дава вече по-малко. В момента, според министърът, ЕС желае да дава повече за развитие на икономиката и то в проекти, които генерират добавена стойност. Казано с думи прости по отношение на инфраструктурата, според министърът посланието е "оправяйте се сами с инфраструктурата".

В момента Северна България изостава, защото повечето проекти се случват в Южна. Ето защо, според Павлова два са основните приоритети към Северна България. Магистрала "Хемус" е един от тях, защото тя ще даде живот на региона.

3 милиарда лева ще отидат към по-малките населени места, за да не се стигне до варианта населението да се изтегли към 7-те големи града. В момента, според Павлова, цифрите са ясни - 70% от хората живеят в 39 града. Ако не се насочат инвестиции към средните и малките населени места, тези 70% ще се изместят към 7-те големи града, което вече би било проблем.
 

Водещи новини

Още новини