Велизар Енчев: В ДПС си разчистват сметките чрез комисията, проучваща Турция и Русия (видео)

share

„Това е най-странната комисия, която се създава в НС. Тя явно е за разчистване на сметки в ДПС, това е чудесно, но защо го правят чрез подобна комисия. Влизаме във вътрешнопартийна разпра. Тази комисия е излишна и намесва друга държава. Посланикът й не обикаля из смесените региони, за да оказва натиск върху населението там, както правят от Турция.”. Това заяви от трибуната в НС независимият депутат Велизар Енчев по повод проект за решение за временна комисия, която да проучи дали Русия и Турция са се намесвали във вътрешната политика на страната. Като нова точка в програмата влезе и обсъждането на промени в състава на комисия.

„Трябва да се разшити обсегът на тази комисия. И тук съм съгласен с Валери Симеонов. Спомняте ли си как посланиците от САЩ, Чехия, Франция, Великобритания излязоха с остра декларация срещи КЕВР. Това беше грубо намесване във вътрешните работи на България. Какво да кажа за Сърбия, която говори за съществуването на шопски език в пределите на държавата си. Включването на Русия в тази декларация е провокация срещи истината”, заяви още той.

Депутатът от ДПС Четин Казак му отговори в реплика, че иска да обърне внимание върху наименованието на комисията – Комисия за проучване на всички факти и обстоятелства за намеса на Русия във вътрешнополитическия живот в България. „Трябва да се направи тези съществена разлика”, каза той.

Ген. Атанас Атанасов от ДСБ, също в реплика, заяви, че тази важна тема се профанизира. „Това е несериозно. От утре дайте да живеем като Северна Корея. По времето на управлението на ОДС 1999- 2001 година са били обявени за персона нон-грате трима руски дипломати. Това трябва да се помни. Но това предложение, формулирано по този начин, ще се вкара НС във вътрешнопартийно разпра”, каза още Атанасов.

Водещи новини

Още новини