Държавните чиновници с право на стачка

share

Чиновниците в държавната администрация вече ще могат да стачкуват, реши на първо четене Народното събрание. За времето, в което те стачкуват обаче, няма да им се плаща заплата.

Служителите, които не са недоволствали, но заради стачката не са могли да изпълняват служебните си задължения, ще получават само определената му основна заплата към момента на започване на стачката. Няма да могат да стачкуват чиновници на ръководни длъжности - главен секретар, секретар на община, главен директор на главна дирекция, директор на дирекция и ръководител на инспекторат.

Парламентът прие и други поправки. Пенсионирането на служител, покрил критериите, вече ще е задължително. Промяната е по предложение на Реформаторския блок, ГЕРБ и АБВ.

Прието беше предложение и на групата на Реформаторския блок за разширяване на кръга на позициите в държавната администрация, които се назначават с конкурс, и на практика премахване на всички изключения от конкурсното начало в държавната администрация, включително и по отношение на хората, назначени чрез множество вратички в законодателството към момента.

Водещи новини

Още новини