Екатерина Захариева бе избрана за правосъден министър (видео)

Булфото
share

Депутатите избраха Екатерина Захариева за министър на правосъдието. Предложението бе подкрепено от 126 народни представители, против гласуваха 66, въздържаха се 17.

Преди това депутатите гласуваха оставката на министър Христо Иванов.

Веднага след вота тя положи клетва като министър на правосъдието.

"Бих искала да благодаря за подкрепата за моята кандидатура. Давам си ясна сметка за отговорността, която поемам, заставайки на този пост". Това каза Екатерина Захариева от парламентарната трибуна.

"Днес няма да давам обещания. Мисля, че качествата на един министър се виждат от неговите постижения. След 25 г. правене на реформи и все по-ниско доверие в съдебната власт. Ще направя всичко възможно, така както съм го правила и досега. Никога не съм целяла да заемам постове, но тези които ме познават знаят какви постове съм се отказвала да заемам".

"Министрите трябва да се избират по лични качества и по това, което са доказали до момента. Наясно съм, че ще има хора и които не ме харесват, каза Захариева. "Това, което ще е моят подход ще бъде да реализирам добрите идеи и да продължа започнатото от предишния екип на Министерството на правосъдието, увери тя.

Тя посочи и някои от приоритетите си - да направим спешните дебати, така че хората да знаят какво се приема. Най-важно е въвеждането на явното гласуване, за да се върне доверието във ВСС. Всички очакват влизането на качествени хора в съдебната система.

Захариева увери, че ще търси диалог по промените разработени от предишния екип. Ще търся подкрепа от всички политически сили.

Водещи новини

Още новини