Самите управляващи се колебаят за Захариева, как опозицията да я подкрепи, попита Четин Казак

  • 18 декември 2015 09:49

  • 1205
  • 1
Самите управляващи се колебаят за Захариева, как опозицията да я подкрепи, попита Четин Казак
© Булфото (архив)

Тези дни много пъти се задаваше въпроса, дали ДПС ще подкрепи предложените промени в Министерски съвет. На този въпрос първо трябва да отговорят в управляващата коалиция. Видяхме преди минути, че самите управляващи се колебаят и не знаят дали ще подкрепят новия министър на правосъдието. Как очаквате тогава, опозицията да подкрепи тази кандидатура?

Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно по време на днешните дебати за избор на Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на за нов министър на правосъдието. ДПС ясно е заявило, че е конструктивна опозиция, като подкрепяме всички разумни предложения. Една от най-важните реформи е съдебната. Трябва да отбележим, че за година и половина нищо сериозно не се случи със съдебната реформа, освен приетите преди дни промени в Конституцията. Слушахме само определени мантри на отиващия си екип на министерството на правосъдието. Този екип не внесе нито едно сериозно изменение в съдебните закони. Как да дадем картбланш за нещо, което не се е случило, попита той.

Ние заявихме, че ще подкрепим конституционните промени, но не по начина предлаган от Христо Иванов. Трябваше да има диалог, ангажираност, отдаденост, въвличане на всички съдебни гилдии, а не на инат да прокарваме едни радикални идеи. Тези идеи претърпяха крах. Очакваме новият министър, ако бъде избран, да промени тези политики и да заложи на диалога. Министърът ще трябва да потърси подкрепата на всички политически сили, на всички съдебни гилдии. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на ще трябва да представи и конкретен пакет от мерки за съдебната реформа. Ние нямаме нищо против нейните професионални качества. Тя не е специалист в съдебната система. Това може да се окаже и минус, и плюс. Ние няма да подкрепим нейната кандидатура, но ще очакваме, ако бъде избрана, да работи за съдебната реформа, завърши Казак.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1205 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Джани

2015.12.18 | 13:03

1
БСП имат най-голямо желание съдебната реформа да се направи качествено, адекватно и в полза на българските граждани. Но, за съжаление, с невеменяемия избор на Захариева, неизпъкваща с професионални заслуги, това тяхно желание, за справедлива съдебна реформа, няма да се случи!

Добави коментар

Водещи новини