ГЕРБ поискаха изменения в Конституцията заради Сидеров (видео)

share

ГЕРБ  осъжда категорично действията на народния представител и лидер на Атака Волен Сидеров. Това заяви по време на пресконференция в Народното събрание председателят на парламента Цецка Цачева.

По думите й действията му погазват авторитета на българските институции.

Председателят на Народното събрание съобщи, че ГЕРБ инициира изменения на Конституцията за отпадане на член 70 от нея, който се касае за това, че народните представители не могат да бъдат задържани.

Чл. 70.
(1) (Предишен текст на чл. 70, изм. - ДВ, бр. 27 от 2006 г.) Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - на председателя на Народното събрание. Разрешение за задържане не се иска при заварено тежко престъпление, но в такъв случай незабавно се известява Народното събрание, а ако то не заседава - председателя на Народното събрание.

Тя припомни,  че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал ареста на Волен Сидеров, но в момента процедурата е много тромава.

Още утре започваме консултации с парламентарно представените партии. Надяваме се да получим подкрепа, за да преуредим института на имунитета на народния представител.

Тя заяви, че се е срещнала с Христо Мутафчиев и със зам.-министъра на културата. "Считаме за наш дълг да отговорим на очакванията на хората", каза още Цачева.

Водещи новини

Още новини