Рискови за неизпълнение в срок са 29 проекта по оперативната програма "Конкурентоспособност&quo

Булфото
share

Рискови за неизпълнение в срок са 29 проекта по оперативната програма "Конкурентоспособност" /2007-2013 г./, коментира на пресконференция в Министерството на икономиката Стефан Попов от ведомството. По думите му общата им стойност е 26 млн. лева, което не е много на фона на общия бюджет на програмата. Той отбеляза, че няма опасност проектите да не бъдат изпълнени, а рискът е дали ще приключат в цялост в нужния срок до края на годината, информира БТА.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски коментира, че не ми могъл да квалифицира някои от проектите като проблемни. Той отбеляза, че проектът за "София тех парк" се движи в срок. По думите на Лукарски по оперативната програма "Конкурентоспособност" /2007-2013 г./ до 15 септември изплатените средства са почти 90 на сто от бюджета на програмата - или два милиарда и 27 милиона лева. Сертифицираните средства по програмата са 81,48 на сто или един милиард и 852 милиона лева, което я нарежда на второ място сред всички оперативни програми. Все още се изпълняват 349 договора за безвъзмездна финансова помощ.

До края на годината ще бъдат обявени две процедури - всяка с бюджет 50 млн. евро. Те ще са насочени към въвеждане на иновации в предприятията и подкрепа за енергийната им ефективност. За 2016 г. се предвижда обявяването на седем процедури по четири приоритетни оси - за разработване на иновации, за укрепване на управленския капацитет, за създаване на клъстери в България, за развитие на бизнес средата. Включена е и втора фаза на проекта за изграждане на газовата връзка със Сърбия.

Водещи новини

Още новини