Орешарски разкритикува правителството: Борисов се проваля в усвояването на евосредства

share

Бившият премиер Пламен Орешарски, чието едногодишно управление ще се запомни с най-масовите и продължителни протести, предизвикани от назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, постна критичен коментар срещу правителството на Бойко Борисов във Фейсбук.

"Наскоро Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение министъра на земеделието и храните за откриване на процедурата за определяне на сертифициращ орган за плащанията, които прави Държавен фонд "Земеделие" с европейски средства. Провалени обществени поръчки за избор на сертифициращ орган имаше и през миналата година и тогава бяха отчетени като гафове на кабинета „Орешарски”. Интересно е в резултат на чии гафове е настоящата провалена поръчка”, написа в профила си във Фейсбук бившият премиер Пламен Орешарски.

"Както тогава, така и сега възникват рискове за възстановяване от ЕК на платени от бюджета субсидии на земеделските производители. Наред с тези рискове, съществуват и такива за налагане на финансови корекции. Последното личи от пристигнали доклади на европейските одитни институции за периода 2011-2013 година, когато секторът бе ръководен от днешните критици на дейността на моя кабинет. Не се съмнявайте, че ако такива възникнат, вината на кабинета Орешарски ще бъде обявена по най-гръмогласния възможен начин. Само че констатациите на одиторите касаят период, преди моя кабинет и засягат Гаранционния фонд, направените авансови плащания, липса на отношение по информации за нередности в проведени търгове по различни медийни проекти, контрол върху проведените процедури от бенефициентите", пише Орешарски.

Той е категоричен, че през 2013 година разплащанията са се движили със силно забавяне до средата на годината и рискът от загуба на средства по плавилото "n+2" е бил най-висок в сравнение с предходните години. Въпреки това през втората половина на годината и особено в последните два месеца били положени огромни усилия и годината приключила без загуба на нито едно евро. "За сравнение, през 2011 година загубите възлязоха на 39 млн. евро, а през 2012 година – на 51 млн. евро, като други 81 млн. евро бяха обект на много сериозен коментар от страна на Комисията. На колко ли ще възлязат загубите тази година в резултат на действията на настоящите власти, считащи себе си за много добри в усвояване на еврофондове?", пита бившият премиер и предупреждава, че прехвърлянето на отговорности за управленски грешки върху неговия кабинет няма да помага вече във вътрешно политически план, а още по малко пред ЕК.

Водещи новини

Още новини