Казусът "Карадайъ" отива в прокуратурата (видео)

share

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика е взела решение да изпрати на прокуратурата казуса "Карадайъ". Това обяви в кулоарите на парламента депутатът от Патриотичния фронт Валентин Николов от ПФ, който е председател на комисията. Това решение е било взето вчера, предаде репортер на Новини.бг.

Прокуратурата ще трябва да провери дали покупката му е законна.

Припомняме, че някои членове на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика поискаха оставката на Мустафа Карадайъ от ДПС, заради скандалната сделка. Докато е бил на длъжност в администрацията Мустафа Карадайъ, се е възползвал от порочна практика. През 2003 г. като заместник-председател на Агенцията за следприватизационен контрол е купил имот 98 квадрата в София, като данъчната оценка на имота е 54 881 лева, а продажната цена е била 24 654 лева. 25% в реални пари, 75% от тези 24 хиляди да са в компенсаторни записи. Тоест този апартамент е купен за близо 11 хиляди лева. Колегите му определиха тези действия като тежка политическа корупция.

Освен това Комисията е взела решение да изисква от всички областни дирекции в страна справка за всички закупени на безценица държавни апартаменти от депутати и заемащи важни длъжности лица, за да се установи дали има и други подобни случаи. Ще се проучва периодът от 1997 г. до 2015 г, посочи Николов.

Патриотът иска да се знае по какъв начин се е закупувало недвижимо имущество и кой с колко е ощетил държавата. Той обяви, че след проверката председателят на комисията лично ще информира българската общественост за всички злоупотреби, които бъдат установени. Според него хората трябва да знаят кой се е възползвал от поста си.

По време на изслушването в комисията Карадайъ е поискал да му бъде осигурен преводач. Депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че материалите по случая са предадени на прокуратурата и никой няма право да коментира случая до приключването на проверката. Той разказа, че вчера на заседанието член на комисията е посочил, че по този случай няма нищо незаконно, но последната дума имт разследващите органи.


Водещи новини

Още новини