Май ще се доплаща два пъти повече за здраве, намекна д-р Райнов

share

Необходими ли са здравните промени коментираха в сутрешния блок на бТВ д-р Димитър Шишков от РБ, д-р Емил Райнов от БСП и Хасан Адемов от ДПС. И тримата обаче не успяха да достигнат до единодушие.

Припомняме, два здравни пакета - основен и допълнителен, решиха депутатите вчера.

След почти 12-часово заседаване вчера депутатите решиха още, че ако до края на тази година гражданите не внесат дължимите си към момента здравно осигуровки, през следващата да трябва да платят всички дължими за последните 5 години назад, за да могат да възстановят здравните си права.

С въвеждането на тези пакети ние осигуряваме ясните правила, че хората ще бъдат осигурени и ще могат да разчитат, че няма да доплащат абсолютно всичко, увери д-р Димитър Шишков

Няма да бъде върнат човек, който е със социално значимо заболяване, който е в тежко състояние, категоричен бе той.

От следващата година май ще се доплаща два пъти повече за здраве, отвърна на това обаче д-р Емил Райнов от БСП.

Вчера 70% от депутатите не разбраха за какво гласуваха, българските граждани също не знаят, изтъкна той и допълни: „И когато стане така, че част от хората останат необслужени в болниците, защото не могат да си доплатят за допълнителния пакет услуги, ще се почувстват като през февруари 2013, когато си платиха двойните сметки за ток“.

Парламентът, гласувайки разделяне на пакетите, подписва празен чек. Рисковете, които крие подписването, са свързани с това, че досегашният солидарен модел, вече е разделен на две. Този пакет не е надграждащ пакет, коментира от своя страна Хасан Адемов.

Основният коз на управляващите, които залагат на основния пакет е, че в този пакет ще попаднат болестите, от които най-често умират българските граждани, но за това няма гаранция, на мнение е той.

Водещи новини

Още новини