Пушенето променя човешкия геном

  • 19 декември 2013 11:07

  • 3238
  • 3
Пушенето променя човешкия геном
©

Отдавна всички знаем, пък и напоително ни се припомня, за вредата, която нанася пушенето на нашето здраве.

Както сочат резултатите от ново изследване, проведено от специалистите на научноизследователския център в Упсала, пушенето е способно да измени няколко гена, свързани с развитието на различни заболявания, включително рак и диабет, пише inews.bg.

При раждане човек наследява по един набор гени от двамата си родители. С течение на времето генетичният код може да се измени. Тези изменения нерядко са свързани със стареенето, но могат да се явяват и следствие на въздействието на неблагоприятни заобикалящи фактори и неправилен начин на живот.

В хода на изследването експертите изучили как именно се изменят човешките гени, и сравнили гените на пушачи и непушачи. Станало ясно, че при любителите на тютюна са настъпили многобройни изменения, каквито не се наблюдавали при непушачите.

"Това доказва, че епигенетичните изменения са предизвикани не само от веществата в тютюна, а от различни елементи, които се образуват при изгарянето му", отбелязва авторът на изследването Оса Йохансон.

Специалистите вече са доказали, че при пушачите е повишен рискът от развитието на различни видове рак и диабет, а също се наблюдава слаб имунитет и ниско качество на спермата. Както показало изследването, гените, увеличаващи вероятността от развитие на рак и диабет, страдат от пушенето.

"Получените сведения доказват, че повишеният риск от заболявания, свързани с пушенето, в определена степен е провокиран от епигенетичните модификации. Като разберем молекулярните механизми, отговорни за болестите и влошаването на състоянието на организма, ще можем да създадем високоефективни препарати и начини за лечение на болестите, предизвикани от пушенето", допълва Йохансон.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3238 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
666

2013.12.31 | 10:26

3
Който не пие и не пуши ще умре здрав!!!!!
Боко

2013.12.31 | 10:25

2
Абе шменти капели!Това не го пише във Винету,защо лъжете хората?!
Алекс

2013.12.28 | 09:30

1
Ти пък откъде знаеш, че е лъжа? Пушенето е наистина нещо гадно, което вреди на много нива! Може да не умрем здрави - околната среда е замърсена, както и някои храни, но е по-добре да не си даваме парите за този канцерогенен боклук, за който е доказано ясно, че убива. Аз съм ги отказал преди повече от 3 години и се чувствам много по-добре сега. Не е трудно опитайте и вие - всичко е до нагласа.

Добави коментар

Водещи новини