Разтворимите супи и вафлите водят до тумори

  • 04 февруари 2014 17:04

  • 4822
  • 5
Разтворимите супи и вафлите водят до тумори
©

Почти всички пакетирани сладкарски изделия като сухи пасти, бисквити, вафли, кексчета и кроасани могат да бъдат опасни за здравето.

Риск има и при честата употреба на разтворими супи и млечни продукти, които съдържат палмово масло. Това заяви пред "Новинар" диетологът проф. Донка Байкова. Причината е, че тези стоки съдържат трансмасни киселини, които влизат в състава на хидрогенираните мазнини в храните. По думите й в Америка обмислят забраната им, а междувременно се водят дискусии за това доколко опасни за здравето са те.

"На нашия пазар масово има храни с трансмасни киселини. Евтини са и придават форма на продукта", обясни специалистът. Сред опасните за здравето продукти са и снаксовете, чипсовете, марципаните и дори някои шоколади. Трансмазнините не могат да бъдат разградени от тялото и причиняват затруднения в метаболизма. Това може да доведе до отлагане на лош холестерол по стените на кръвоносните съдове, което да причини сърдечносъдови инциденти, категорична е проф. Байкова.

Нещо повече - клетките могат да придобият инсулинова резистентност и да развием диабет. Не на последно място рискът от онкологично заболяване също е висок при употреба на продукти, които съдържат трансмасни киселини - нашето тяло не може да се справи с канцерогените, твърди специалистът.

Дискусията за употребата на тези вещества подеха преди дни екоактивисти. Те настояват да се забрани употребата на всички вредни трансмазнини, които са в основата на маргарина, палмовото масло и растителната сладкарска сметана. Това са продукти, които се използват за производството на бисквити, вафли и други подобни тестени изделия. Освен това маргаринът и растителната сладкарска сметана се използват и при производството на торти, сладоледи и изделия от бутер тесто.

"Трансмазнините имат основен принос към развитието на сърдечносъдови заболявания", потвърди пред БТВ Георги Баладжиев от Българската агенция по безопасност на храните. По думите му обаче трябва да се прави разлика между опасни и вредни храни.

Според него агенцията по безопасност на храните не може да забрани употребата на такива мазнини, тъй като тя само прилага политики, които не изготвя сама. Въпреки това Баладжиев подчерта, че в световен мащаб вече има тенденция за забрана на трансмазнините. Според експертите колкото по-твърд е продуктът, толкова по-голяма вероятност има да съдържа трансмазнини.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4822 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.02.21 | 20:21

5
Da sprem da se xranim ........ tova e izvoda ili sami da si go prigotvim.

2014.02.21 | 20:21

4
при "тоталитарния "комунизъм нямаше такива вредни храни,имаше си истинско сирене,масло ,мляко и др.сега от всякакви лайна искат да забогатяват!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2014.02.21 | 20:21

3
Още не сме открили фотосинтезата, затова остава сами да си приготвяме храната.
ахЪ

2014.02.21 | 20:20

2
Няма страшно ние толкова сме бедни,че не можем да си купим тези неща.

2014.02.21 | 20:20

1
Не е така! Бедни сме и затова си купуваме евтините опасни храни. Ако започнем да се храним така както преди 25 години, ще ни свърши заплатата за 5 дена!

Добави коментар

Водещи новини