Местан се жалва от глобите за агитация на турски

Булфото
share

Забраната да се агитира на чужд език освен официалния противоречи на Конституцията на Република България и на ратифицираните международни закони. Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в Джебел. Tой участва във възпоменателен митинг, посветен на 26-годишнината от масовите протести срещу тоталитарната власт в района.

Политикът размаха от трибуната 11 акта, наложени на него и негови съпартийци за предизборна агитация на чужд език. "Това се случва в демократична България 8 години след приемането й в Европейския съюз и означава, че имаме да извървим много дълъг път, за да достигнем европейските стандарти за правата на човека", каза Местан.

Той допълни, че всички актове са с максимален размер от 2 000 лева.

"Един гавазин на властта е наложил глоба от 681 лева. 681-а е годината на основаване на България. С тази особена гавра областният управител все едно ми казва: Внимавай, това е нашата държава. Ти тук си чужденец, налагам ти глобата за да ти кажа, че ако искаш да живееш тук, ще се откажеш от езика си, ще се откажеш от идентичността си", заяви Местан, а думите му бяха посрещания с бурни освирквания от площада, след което последваха скандирания "ДПС" и "Яшасън" /Да живее/.

Според Местан се правели внушения, че ако се разреши агитацията на майчин език, това ще застраши националната сигурност.

"Правят се внушенията, че това крие риск събитията от Западните Балкани да се случат и в България. Това е дълбоко непознаване на същността на българския етнически модел и на най-отговорната, национална и патриотична партия - ДПС", заяви Местан.

Водещи новини

Още новини