Калфин подкрепя взимането на нов дълг (видео)

share

Днес министър Ивайло Калфин отговаря на въпроси на депутати в Комисията по социална политика, предаде репортер на Novini.bg.

Един от въпросите който му поставиха депутатите беше за предстоящата пенсионна реформа и преговорите които се провеждат в министерството. Калфин заяви,че всички въпроси на работната група, която заседава всяка седмица по темите за пенсионната реформа са спорни. "Идеята ми не е да отделим спорни от неспорни, а да потърсим компромис, за да приемем общ пакет от мерки, който да стабилизира пенсионната система и да направи НОИ по-независим", каза той. Социалният министър обясни, че след като се изчерпа обсъждането по всички теми остават два големи въпроса, за които трябва решение, а именно - възрастта за пенсия за служителите в специалните ведомства и системите за получаване на ТЕЛК. Калфин поясни, че работната група има амбиция до края на март да приключи преговорите и успоредно с тях да се изготвят и законодателни промени. Все още нямаме готовност да бъде внесен законопроект за пенсионната реформа.

На въпрос на депутата от Патриотичният фронт Димитър Байрактаров, защо АБВ не подкрепиха ратификацията на дълга и от къде ще има пари за социална реформа, Калфин заяви, че подкрепя тегленето на 16 млрд. лева и е гласувал за тегленето му в Министерски съвет, но проблемът според него идва от не достатъчната разяснителна кампания. Дългът е необходим, но си мислих, че е редно министърът на финансите да го обясни пред парламентарните групи. Трябваше да има повече публична информация максимална прозрачност,  отсече Калфин.

Водещи новини

Още новини