БСП: Взимането на нов дълг е скандално

share

Управляващите подготвят вземането на нов скандален външен дълг от 8 млрд. евро. Той ще им е необходим, за да си осигурят бюджета, финансов лукс и спокойствие.

Това обяви в кулоарите на парламента депутатът от БСП-Лява България Румен Гечев. "Снощи получихме дневен ред за днешното извънредно заседание на бюджетната комисия, в който била включена точката. Изведнъж управляващите предлагат на бюджетната комисия и на парламента тегленето на още 8 млрд. евро външен дълг, който правителството поема през 2015 г.", допълни още Гечев. Това по думите му е рекорд в историята на България. "Кабинетът за година да предлага до 2016-17 г. още 8 млрд. евро задължения. Скандалът е многопосочен, това е неуважение към парламента и бюджетната комисия да се правят извънредни заседания за колосални суми, които ще поеме българският народ и ще плаща 20-30 години", заяви депутатът.

"От друга страна, този заем цели да осигури измамен нисък стандарт за българите, защото по наши сметки, всяко живородено дете у нас през следващите десетилетия ще трябва да плаща по 10 000 лева. Неприемливо е по такъв начин да се подхвърля на парламента 16  млрд. лв. нов дълг, и то само часове преди обсъждането в комисия", коментира още Гечев. Той посочи, че на 6 февруари управляващите са сключили договор с посредници по реализацията на този дълг, който бил от 170 страници. В допълнение една от избраните банки е HSBC, която по думите на Гечев била компрометирана.

Водещи новини

Още новини