Парламентът одобри стратегията за реформата в съдебната система

Булфото
share

Парламентът одобри актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Решението, внесено от  Министерския съвет, бе редактирано от парламента по предложение на председателя на ПГ на "БСП лява България" Михаил Миков, и бе подкрепено от 173 народни представители. Четирима депутати бяха против, а 18 се въздържаха.

Народното събрание одобрява актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система като основа за  законодателни промени, управленски действия и анализ на конституционната рамка за съдебната власт и смята да продължи  повишаването качеството и ефективността на модела на ВСС като постоянно действащ орган, бе записано в крайното решение.

Другите цели са да се засили ролята на инспектората към ВСС за гарантиране на независимостта и отговорността на съдебната  власт, да се завишат изискванията към магистратите, които кандидатстват за административни ръководители и да не се допуска членство на магистрати в организации с непубличен характер.

Тези предложения за допълнения бяха направени от Миков като основание БСП да подкрепи решението и бяха приети от вицепремиера Меглена Кунева и от министъра на правосъдието Христо Иванов.

Водещи новини

Още новини