Кунева: Трябва да представим най-конкурентните си проекти

  • 29 ноември 2014 16:05

  • 1880
  • 9
Кунева: Трябва да представим най-конкурентните си проекти
©

България трябва да представи най-конкурентните си проекти, за да се възползва от Инвестиционната програма на Европейската комисия от 315 млрд. евро. За страната ни, за разлика от оперативните програми, няма запазени средства в плана и затова трябва да се борим с най-добрите си проекти.

Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и лидер на Движение България на гражданите Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 в Стара Загора, където беше на учредяването на клуб "Младите реформатори от ДБГ".

Кунева обясни, че Планът на Юнкер, както е по-известна програмата, има за цел да вдигне на крака икономиките на страните членки, тъй като за изпълнението й ще трябва да се мобилизират и много частни инвестиции, а ЕК и Европейската инвестиционна банка ще осигуряват гаранции.

Това трябва да са проекти, за които няма планирано европейско или национално финансиране. Програмата поставя пред страните изпитание дали могат да представят достатъчно добри проекти, допълни Кунева, цитирана от пресцентъра на движението си.

Всяка страна предлага какви проекти иска по четири основни направления - енергийна ефективност, транспорт, наука и дигитална икономика.

По думите на Кунева Европейската комисия ще предпочита рискови проекти, които националните правителства не желаят да финансират. България вече е предложила списък, но той трябва да се стесни допълнително, за да отговори на изискванията, които бяха обявени едва тази сряда.

На Европейския съвет на 18-19 декември със сигурност ще се говори за пари и дотогава трябва сме готови, коментира още Кунева.
Тя беше категорична, че когато политиките са подчинени на това да има повече растеж и работни места, тогава ще има видими резултати.

По думите й и Шенген, и съдебната реформа трябва да се гледат от тази перспектива, тъй като осъществяването им ще е знак към инвеститорите за сигурност.

Кунева посочи, че за първи път има такова единомислие относно съдебната реформа и моментът трябва да се използва. Тя посочи, че е окуражена от срещите си с правосъдния министър Христо Иванов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Ще работя да постигането на най-широк консенсус и ще преведа новините на нашите европейски партньори, коментира още Кунева и съобщи, че идния петък ще има среща по доклада на ЕК с зам.-председателя на Комисията Франс Тимерманс.

Кунева беше категорична, че България трябва и ще продължи да настоява и за постепенното отпадане на границите за Шенген.
Двете теми ще бъдат обсъдени и на започналия преди минути Националния съвет на "Движение България на гражданите" в Бургас.

Последвайте канала на

1880 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2014.11.30 | 13:32

9
Нямаш равна в правенето на свирки,нито конкуренция!

2014.11.29 | 21:02

8
Кунева е за затвора! Касим Дал и Корман Исмаилов също са за затвора!

2014.11.29 | 21:01

7
Госпожо, веднага закривай АЕЦ-а,каквото е останало и започвай с ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете.Оставяш само вятърните ел.перки да въртят за да ви издухат там по висините.
1234

2014.11.29 | 21:01

6
абе този очилатият травестит специално за нашата икономика за да се вдигне и тръгне напреде трябват ПАЗАРИ.българия имаше един голям пазар навремето СССР !! сега на този пазар са европейските страни където вадят от русия по 100 милиарда долара на година а пък ние зяпаме като патки.тези от европа са ни допуснали МИНИМАЛНО на техните пазари колкото да не е бе хич!една държава няма ли пазари няма икономика.това се учи още в 9 клас в икономическият.а този очилатият травестит ще вдика икономиката.ПФУ травестит недоклатен

2014.11.29 | 21:01

5
Тая ни затвори най-конкурентния проект, АЕЦ Козлудуй. Пребоядисан червен , сега евро боклук, който нищо не е създал в живота си и чака на другите, да създават, да предлагат проекти, за да може да цуца и да паразитира.

2014.11.29 | 21:01

4
Знаем ние кои печелят проектите приближени до депутатите!

2014.11.29 | 21:01

3
КРИВОУСТ БОКПУК

2014.11.29 | 21:01

2
pak nagnezdiha kradlivata prodajna svraka na narodnata hranilka.ne osuznava6ti Bulgari osvedomyavaite se kakvo sa storiki tazi idrugite kradsi na Bulgaria

2014.11.29 | 21:01

1
Комисията ще предпочете рискови проекти,който националните правителства не желаят да финансират. Да вярно, затова предлагам: Да се построи АЕЦ - Белене. Това ще има двоен ефект:1.Уважаваме ЕК и 2.Ще имаш основание да закриеш и остатъка от АЕЦ Козлодуй.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини