Депутатите без достъп до следствена тайна

Интернет
share

Конституционният съд (КС) забрани свободния достъп на народните представители до документи, класифицирани от прокуратурата като следствена тайна. Така на практика депутатите няма да могат да изискват такава информация от институциите, а пък самите ведомства ще могат да отказват документи на парламента, защото сами преценяват кое е тайна и кое - не.

КС бе сезиран по казуса от главния прокурор Борис Велчев през май. Той поиска да бъде обявен за противоконституционен чл. 100 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (НС). Според текста, ако парламентът поиска, държавните и общинските власти са длъжни да му предоставят всяка информация дори “ когато сведенията представляват държавна, служебна или следствена тайна”.

Велчев атакува парламентарния правилник с аргумента, че правото на народните представители да получават секретни документи е погазване на независимостта на съдебната власт. Решението на КС е взето с 6 на 5 гласа. Съдиите Емилия Друмева, Благовест Пунев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева и Румен Ненков са го подписали с особено мнение.

От решението на конституционалистите става ясно, че с текста от правилника си законодателната власт недопустимо се е намесила в правомощията на съдебната власт. “Законодателната власт не може да навлиза в разпоредителните правомощия на съдебната власт”, пише КС и допълва, че ако тайната бъде нарушена, прокурори и следователи не могат да си вършат работата. По закон депутатите имат достъп до национална класифицирана информация, без да бъдат проучвани, а по силата на поста си.

Водещи новини

Още новини