Пожарът в Малешевската планина продължава да е активен по целия фронт

  • 01 август 2024 12:34

  • 121
  • 0
Пожарът в Малешевската планина продължава да е активен по целия фронт
© Булфото (архив)

Пожарът в Малешевската планина до границата със Северна Македония продължава да е активен по целия фронт. Усилията на над 200 огнеборци и доброволци от Националната асоциация са насочени към пресичане на пътя на огъня до населените места. В 9:30 часа започна и гасене от въздуха.

Третият ден от борбата с огнената стихия в планината Малешево не дава очакваните резултати.  Разрастването продължава в различни посоки заради вятъра и тревожното засушаване на гората.

"Активните огнища продължават на целия фронт. За трети ден виждам, че резултатите, които си мислим, че постигаме в края на деня, в тъмната част пожарът се разраства. В момента огъня продължава да бъде на между селата Кърпелево и Цапарево", каза кметът на Струмяни Емил Илиев.

Пожарът в Струмяни: Хората не получили съобщение за евакуация заради липса на обхват

Тежка техника ще прави големи просеки, които да не допуснат огънят да стигне до населените места.

"Предприехме едно кардинално действие - доставихме и 50-тонен булдозер, за да може да бъде направена една просека, където позволява пресечения терен, и да прекъснем в крайна сметка пълзенето към населените места", обясни още кметът.

След 9 часа в гасенето от въздуха се включиха  и два военни хеликоптера от авиобаза Крумово.

Групата на доброволците също се увеличава.

"Вчера дойдохме следобед, сега ще се включим в гасенето на пожара. Ще гасим пожара. Как ще го гасим - като отидем горе, ще видим каква е ситуацията и тогава на място се преценява кой какво точно ще прави", споделиха пред БНР част от тях.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
121 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини