Акушерка: Кърменето улеснява майката и влияе здравословно на детето, но е необходима упоритост и мотивация

  • 01 август 2024 12:37

  • 697
  • 0
Акушерка: Кърменето улеснява майката и влияе здравословно на детето, но е необходима упоритост и мотивация
© Pixabay

Кърменето улеснява майката и влияе здравословно на детето, но е необходима упоритост и мотивация, за да се случва процесът естествено и във всекидневието, твърди дългогодишна акушерка от Търговище Антония Иванова. Пред репортер на БТА тя коментира своите професионални наблюдения, които трупа вече 35 години в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Търговище. Поводът е Световната седмица на кърменето, която започва днес и в глобален мащаб продължава до 7 август. 

В първите седмици след раждане повечето жени кърмят. Имат желание и правят опити, казва акушерката. По нейни думи медиците от Родилно отделение и от Отделението по неонатология подпомагат родилките при захранването. Обясняват се техники, упражняват се различни позиции, докато се намери най-подходящата поза и за майката, и за бебето. При болничния престой до изписване на бебето се правят и т.нар. пробни кърмения, за проследяване темпа на наддаване на новороденото, посочи Иванова. 

Макар и по-малко, но винаги има и жени, които отказват да кърмят. Едни считат, че използването на адаптирани млека е по-неангажиращо, при други отказът е наложен по медицински показатели, отбеляза акушерката в търговищката болница. 

Има и случаи, в които новороденото отказва майчината гръд, особено ако е било отделено от родилката по някакви причини. Тогава се налага майката да прояви силна воля и упоритост, за да приучи бебето да суче, отбеляза Иванова. 

Д-р Теа Александрова: Кърменето е най-добрият източник на храна за бебетата

В Световната седмица на кърменето всички бременни и кърмещи жени в Родилното отделение на МБАЛ – Търговище ще получат тематични здравно-информационни материали. Те са предоставени от Регионалната здравна инспекция в Търговище. 

Старшата акушерка Иванова отчете, че всяка година броят на новородените намалява. От началото на годината до момента първа глътка въздух в Търговищката болница са поели около 300 новородени. Днес екипът на Родилното отделение се грижи за шест млади майки и техните шест бебета. Всички те са се появи на бял свят по естествен път. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини