Вучков гарантира: Няма да има скандални назначения в службите (видео)

share

Силно се надявам дебатът да бъде по-професионален.

Това каза от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той се включи в днешните дебати за промените в Закона за МВР. Искам категорично да подчертая, че има съдържателни разминавания между промените от миналата година и сегашните. Днес няма бързане и опити за светкавично приемане на промените. Миналата година стресиращата реформа на службите беше направена за 4 дни. Сега има съдържателни обществени обсъждания, както в парламента, така и с представители на неправителствени организации, бивши шефове на службите, заяви Вучков.

Убеден съм, че сега няма да има скандални назначения и сътресения в службите, най-малкото, защото закона ще го гарантира. Сътресенията бяха миналата година. Реформата от юни 2013 година, която приключи с едно скандално назначение в ДАНС, доведе до срив в отношенията ни с Европейската комисия, поясни той.

ДАНС е българското контраразузнаване и с такава цел беше създадено. След промените от миналата година там е финансовото разузнаване. Ако то си беше вършило работата добре, сега щяхме да ме спестим няколко милиарда на българските данъкоплатци. Сега ДАНС има и полицейски функции. Може да арестува, да претърсва, да разследва. Кой ще каже за какви престъпления събират доказателства разследващите агенти на ДАНС? Всички тези функции на ДАНС са несъвместими с първоначалната идея за създаването на агенцията. Моето мнение е, че ДАНС не може да се справи с всичките тези големи задължения и за това тези промени са необходими, категоричен беше Вучков.

Искам пак да дам гаранции, че тази реформа ще премине без сътресения. Искам категорично да заявя и да гарантирам, че с промените няма да има орязване на социалните права на полицаи и пожарникари. Няма да има намаляване на заплати, завърши Вучков.

Водещи новини

Още новини