Веселин Вучков: Нов закон за МВР няма да предлагам, но ще има корекции

  • 10 ноември 2014 09:03

  • 5056
  • 8
Веселин Вучков: Нов закон за МВР няма да предлагам, но ще има корекции
© Булфото

Министърът на вътрешните работи Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г. заяви в интервю за БНР, че МВР най-вероятно ще има трима заместник-министри.

Не мога да кажа дали ще има приемственост, или ще бъде изцяло обновен политическият кабинет. Определящи ще бъдат моята дума и решението на премиера, уточни Вучков.

МВР и служителите – най-вече полицаите и пожарникарите – се умориха от тези ежегодни реформи. Тези "новости" само пораждат напрежение. Нов закон за МВР няма да предлагам. Ще има приемственост до голяма степен. Много от разпоредбите на действащия закон са добри, защото просто са преписани от предишния. Може да се направят корекции. По-важно е да се проведе качествено обсъждане в НС. Например не мога да приема – онзи ден дори стана известно неудобство на празника на националната полиция – че има две звена на националната полиция – охранителна и криминална. Ще предложа да има една методическа шапка – Главна дирекция "Национална полиция". Това ще бъде едно от първите неща, които ще предложа. ГДБОП също трябва да е отново в МВР, в полицейската му среда, смята Вучков.

Имам данни, че в рамките на ДАНС ГДБОП не е функционирало както трябва. От наши европейски партньори имам данни, че в продължение на около година международното сътрудничество по противодействие на трансграничната престъпност е било почти преустановено. Мога да гарантирам, че политизация в системата на МВР няма да има. Ще има много ясна разграничителна линия между политическо и професионално ръководство. Ще бъда енергичен ръководител, ще се опитам да убедя Народното събрание, че президентът трябва да назначава с указ главния секретар. Ще продължа да работя със сегашния главен секретар Светлозар Лазаров, нямам избор, но според мен ръководството трябва да бъде допълнено с нови хора, има нужда от освежаване там. Главният секретар на МВР и председателят на ДАНС – трябва да отговарят на условия. Самата процедура да гарантира, че няма случайни хора да попаднат там. Ликвидираното конкурсно начало в МВР за растеж в кариерата трябва да бъде възстановено, подчерта вътрешният министър.

Нямам намерение обезщетенията на полицаите при напускане на работа да се премахнат. Не знам откъде тръгна това, заяви той. Вучков каза, че ще настоява за уеднаквяване на принципите за кандидатстване, израстване в службата и заплащане на специализираната администрация във всички звена от системата за сигурност.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5056 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
к

2015.03.09 | 22:44

8
Главният секретар,след като няма морал да си тръгне,трябва да бъде принуден да го направи.Става въпрос за националната сигурност на държавата и с това компромиси не се правят.
антрополог

2015.03.09 | 22:44

7
Свързващото звено между човека и маймуната ,г-н Главният секретар на МВР ,известен като мистър ЗЕТ /на Камен Пенков/ ,беше бетониран на поста си чрез специален закон ,гласуван от предходото НС ,сега следва в съкратени срокове ,същият да бъде променен и гореупоменатото същество да бъде въдворено в антропологическия музей - там ,където му е мястото !
Аз казах.

2014.12.09 | 14:21

6
25 години на преход! 25 години на унищожение на българската индустрия, ограбване на предприятията, банките, народните пари! Унищожихме цели сектори от икономиката. България от промишлена държава се превърна в държава от 3-тия свят. Пазарите, които имахме ги подарихме на западняците, защото трябвало да вървим към пазарна икономика?! Над 1 милион българи избягаха след 10 ти ноември. Нацията ни се стопява. Ежегодно богатите държави крадат нашите умове (завършилите медици и инженери). Само циганите имат положителен прираст. И като капак на всичко - 25 години ни управлява една политическа мафия , родена от БКП. Това ли искахме преди 25 години?! Ако е това, тогава - Да ви е честит 10 ти ноември!
BBisPedal--мазния гей от Юруш Любо Аналнот

2014.11.10 | 14:43

3
И в най -кратки срокове да започва делото срещу Ненормалника, който си позволи да бие полицай -- в пандиза му е мястото, а там брат. чедите на Бат .Сали ще го превъзпитат с бой и е. бан !
boiko da varne miliardite koito otkradna

2014.11.11 | 12:45

5
BOIKO TIKVATA=PEDERAS-PEDERAS=KURVA-KURVA

2014.11.10 | 14:43

2
майка ти да иба ЕЛЕКТРО - круме сега ще очерня името ти в пик аххахахаха :)))

2014.11.10 | 14:43

1
За Вежди Рашидов ли говориш ?

2014.11.11 | 12:45

4
Съкращения 60%. А останалите да работят.

Добави коментар

Водещи новини