Местан: Свалянето на новините на турски ще раздели България (видео)

share

От името на ПГ на ДПС ще ви представя позицията ни относно идеите за свалянето на новините на турски от БНТ и БНР. Тези дни отбелязваме 25 г. от прехода и 15 г. от ратифицирането на националната конвенция за защита на малцинствата. Днес ние наблюдаваме един цивилизационен регрес. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан от трибуната на НС.

Първия анонс на новото управляващо мнозинство е този акт, който е знаков.

Във философията на Възродителния процес бе отрицанието и непризнаването на различията, затова през 1998 г. ОДС и ДПС приеха Закона за радиото и телевизията. В него се уреди правото на малцинствата в България да могат да получават информация и на своя майчин език. По този начин страната даде ясен знак, че скъсва с етнорелигиозните различия в страната, припомни Местан.

Сега се правят опити за отнемане на вече отвоювани права. Новините имат не само информационна, а и символна стойност, защото представят уважението към етнорелигиозното многообразие, посочи лидерът на ДПС.

Той призова депутатите да преразгледат позицията си по тази тема и посочи, че приветства негодуването на депутати от ГЕРБ да гласуват положително по тази тема.

Към които точно региони ще бъдат насочени тези новини?, попита Местан. Според него това е опасна политика. Това не е патриотизъм и противоречи на националния интерес. Нали България е неделима. Чрез радио-телевизионен сигнал ще чертаете етнорелигиозни териториални граници. Тази идея води до сепариране на България. Това е опасна политика, завърши той.

Водещи новини

Още новини